Sledujte nás:

Jak obohatit snídani o vlákninu?

Zpět

Každý tematický měsíc se snažíme předat vám kromě nutného teoretického základu i skutečně praktické rady a tipy, jak docílit změny jídelníčku. A tento týden bude veskrze praktický. Zaměříme se totiž na to, jak obohatit o potřebnou a zdravou vlákninu každé jídlo dne, ukážeme si jednoduché recepty a triky, díky nimž bude dosažení denního doporučeného limitu pro příjem vlákniny hračkou.

A vezmeme to tedy pěkně od začátku a položíme si otázku – jak obohatit o vlákninu naše snídaně?

Vločky v hlavní roli

Máte rádi snídaně v podobě mléčného výrobku s vločkami, müsli či obilné kaše? Dobrá volba, takováto snídaně vám může přinést spoustu cenné vlákniny.

Pokud vám samotné vločky připadají moc fádní a kupujete si již hotové müsli směsi, vybírejte výrobky s co nejvyšším obsahem vlákniny. A nebo si raději namíchejte vlastní müsli z vloček, ořechů a sušeného ovoce, přesně víte, co vaše směs obsahuje, můžete si být jisti dostatečným množstvím vlákniny a ještě si můžete namíchat směs dle vlastní chuti a fantazie. Pokud budete chtít opravdu pořádnou dávku vlákniny, můžete si ještě do směsi či přímo do jogurtu přidat otruby, psyllium nebo jablečnou vlákninu.

Připravit si můžete i domácí zapékané müsli  - recept naleznete zde.   

Na 100 g obsahují 12 g vlákniny, což může být až 5x více než některé kupované výrobky.

 
   


 

Ideální vyvážená snídaně, která v sobě skrývá více než 5 g vlákniny - 200 g bílého polotučného jogurtu + 30 g domácích müsli + 80 g ovoce.

Obilnou kaši si nejraději připravte vlastní z vloček, doplnit ji můžete ještě čerstvým ovocem, ořechy nebo semínky.

 
   


 

1 porce domácí ovesné kaše vám dodá zhruba 7 g vlákniny - recept naleznete zde.

I kupované kaše lze objevit takové, které jsou svým složením poměrně vhodné, určitě ale vybírejte ty bez přidaného cukru a dochuťte si je případně sami.

Ovesné vločky jsou opravdu univerzální potravinou a můžete si z nich připravit třeba i oblíbené lívance - recept na pohankové ovesné lívanečky naleznete zde

A nakonec se nemusí jednat jen o vločky ovesné, ale zpestřit si to můžete určitě i jinými druhy - vyzkoušejte třeba žitné, pohankové, ječné, jáhlové a další druhy vloček.

 

Pokud ráno opravdu nestíháte a potřebujete si vzít něco na cestu, nebo patříte mezi ty, co mají ráno problém do sebe dostat tuhou stravu, připravte si smoothie. Čistě ovocné by bylo na snídani málo, tak zkuste společně s ovocem rozmixovat i ovesné vločky a ideálně přidat i zdroj bílkovin, nejlépe v podobě zakysaného mléčného výrobku.

Inspirovat se můžete třeba naším receptem na ranní smoothie, ale fantazii se zde opravdu meze nekladou.

Pečivo může být vlákninová bomba, jen je potřeba vybrat to správné

Pokud jste zvyklí snídat naslano, i tak můžete vlákninu do vašeho jídelníčku dostat hned od rána.

Vybírejte si celozrnné pečivo, ideálně k němu (samozřejmě kromě vhodného zdroje bílkovin) ještě přikousněte nějakou zeleninu.

Takováto snídaně v sobě skrývá více než 10 g vlákniny.

Pečivo kupujte opravdu celozrnné! Vícezrnné, speciální, cereální, tmavé a bůhví jaké další pečivo neznamená celozrnné a obsah vlákniny tam nemusí být o nic vyšší nežli v bílém pečivu. Více se správnému výběru pečiva budeme věnovat v samostatném článku.

Určitě stojí za to vyzkoušet i knäckebroty či jiné druhy křehkých chlebíků, opět ale volte takové, co obsahují co nejvíce vlákniny nebo celozrnných složek. Jak zjistit obsah vlákniny ve výrobcích se můžete dočíst v tomto článku.

Knäckebroty lze využít jak naslano (ke snídani asi jen vynechejte ty chilli papričky)....

Knäckebrot s cizrnovým hummusem - recept naleznete zde.

..... tak nasladko.

Křehký chlebík s malinovou ricottou - recept naleznete zde

A již nyní se můžete těšit na zítřejší článek, ve kterém se koukneme na to, jak o vlákninu obohatit i naše svačinky. :-) Tak dobrou chuť! 

A pokud máte tipy, co si k snídani dáváte vy, podělte se o ně v komentářích!

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 04. 2017 11:03
Ovesná kaše je můj favorit :)
20. 04. 2017 11:07
Brot nasladko si nedovedu představit.Jinak jsem si do vlastních receptů nastavila několik verzí snídaní a hodně jsem se poučila i zde.Díky za tipy.
Jen čemu nerozumím, proč se propagují průmyslově vyráběné"snídaňové cereálie"-když je tolik jiných chutných a zdravějších možností....
19. 04. 2017 17:57
Já snídám většinou ovesnou kaši s ovocem a oříšky nebo Míšo polevky
17. 04. 2017 00:31

Chlebík s malinovou ricottou vypadá lákavě, mám chuť to vyzkoušet!
14. 04. 2017 18:43
Dekuji moc
14. 04. 2017 13:13
já snídám většinou vývary se zeleninou - polévky, a dávám do nich střídavě těstoviny, luštěniny a obilniny, do zeleninových vývarů třeba i vejce ...
14. 04. 2017 10:59
Díky za tipy
13. 04. 2017 21:29
Ja snidam cockovou polevku :) Prakticky kazdy den - clovek si aspon trochu naplni zaludek tou vodou, vypepsi pitny rezim a neco tepleho po ranu taky potesi :)
http://www.stobklub.cz/recept/92841/
13. 04. 2017 18:42
Já mám ráda uvařit si ovesnou kaši na dva dny a ráno ji promíchat s bílým jogurtem a ovocem. Sladím občas medem, javorovým sirupem, ale někdy stévií.
12. 04. 2017 21:59
Já mám moc ráda ovesnou kaši s jablky, fíky,skořicí a konopnými semínky-
12. 04. 2017 13:43
snídám každý den ovesnou kaši s jablkem nebo hruškou, mletými lněnými semínky a skořicí...
12. 04. 2017 07:17
Díky za pěkný článek.Již pár let snídáme vločky stokrát jinak a neznám rychlejší a chutnější snídani.
12. 04. 2017 06:39
Vločky se snažím přidávat skoro do každého jídla, kde se ztratí. Ovesnou i jiné kaše mám k snídani ráda, chlebík si oecu vlastní z celozrnné mouky a vločky , otruby, semínka si bez něj neumím představit :-)
11. 04. 2017 23:32
Ovesné vločky jím často paráda
11. 04. 2017 21:54
Užitečné informace, některé uvedené snídaně už dlouho patří mezi moje oblíbené, ostatní ráda vyzkouším :-)
11. 04. 2017 21:44
Být na kaších a jiných mixovaných produktech prostě nemůžu, proto snídám na slano a ovoce a zeleninu mám pěkně ke kousání. S ovesnými vločkami nemám problém jen když nahrazují oříšky nebo nastavují maso. Takže jinak tento zdroj vlákniny vynechávám. Za to křehké,pufované chlebíčky a knackebroty můžu kdy koliv a s čímkoliv, dokonce i na sucho.
11. 04. 2017 20:28
Miluji ovesné vločky, snídám je už dlouhou dobu a vždy si je obohatím nějakým ovocem
11. 04. 2017 20:19
Praktické rady se mi líbí, většinu jídla už si pravidelně připravuji.
11. 04. 2017 20:07
Kaši si občas dám, ale moc nemusím ty knackebroty
11. 04. 2017 17:53
Kaše mi nechutnají. Snídám pečivo s gervais nebo cottagem se šunkou, sýrem a občas zeleninou.
11. 04. 2017 15:22
Nasucho opražené ovesné vločky s ořechy, semínky a kousky ovoce přelité polotučným mlékem jsou také výbornou snídaní, a nemusí chutnat sladce. Dávám si misku o víkendu, kdy mám čas si pokrm ráno připravit i vychutnat. Jinak také dávám přednost nesladké snídani.
11. 04. 2017 12:20
Snídám na slano - doma peču žitný kváskový chléb - k němu většinou nějakou tvarohovou pomazánku nebo volská oka a čerstvou sezonní zeleninu
11. 04. 2017 12:14
Ovesnou kaši mám ráda s ovocem. S celozrným pečivem to je horší, v nabídce je spíše vícezrnné a to není ono.
11. 04. 2017 10:51
Nejradši mám ovesnou kaši s ovocem,dělám si sama,do horké přidám mražené maliny nebo borůvky,rozmrznou rychle a kaše má bezva chuť
11. 04. 2017 10:21
Smoothie se stalo základem mých pracovních snídaní. Umixuji si ovocný "joguiŕt" - základem je banán, lžíce lněných a lžíce chia semínek + další ovoce, případně špenát apod.
V práci si to vysypu (chia semínka to dokonale zahustí) do misky a přidám celozrnné lupínky - mňamka náramná
11. 04. 2017 09:51
Většinou mívám slanou snídani nebo ovesnou kaši s čerstvým ovocem, také jsem zkoušela mug cake z vloček - je také moc dobrý a rychlý a dá se tam zamíchat vpodstatě cokoli ;-) ještě se chystám vyzkoušet placky z ovesných vloček - ty jdou podávat i na slano s pomazánkou a zeleninou.
11. 04. 2017 09:33
Nemám ráda sladká jídla, takže k snídani si nejvíc dávám žitný chléb se sýrem nebo tvarohem. Se zeleninou stále bojuji :-(
11. 04. 2017 09:27
I když někdy dostanu chuť na snídani na sladko, většinou mám snídani na slano. Teď jsem taky propadla rannímu smoothie.
11. 04. 2017 08:38
Mám taky ráda snídani na slano, tak pro mne to znamená soustředit se na pečivo, takže celozrnné a poohlédnout se po nějakém knackebrotu a vyzkoušet to, jak mi to bude chutnat.
11. 04. 2017 07:55
já mám ráda snídaně naslano - celozrnný chléb, šunka od kost,i zelenina - to mě i nejvíc zasytí

Naši partneři